Kærlighedsstorm viser vej til forandring

Journalist Lise Ravnkilde, Lolland-Falsters Tidende, fik årets Kreds 2-pris for med “enestående engagement og sine faglige kompetencer” at have vist vejen for andre gennem sin bog, “Lovestormen fra Lolland-Falster”.

– Lise har med bogen givet os andre en mulighed for at forstå, hvad det var, der skete, da der rejste sig en kæmpestor positiv reaktion mod det negative og nedslående billede af Lolland-Falster i mange menneskers hoved og medierne, især affødt af nogle meget omtalte udsendelser på TV2, sagde Jette Hvidtfeldt fra kredsbestyrelsen ved overrækkelsen af årets Kreds 2-pris på Café Florentz i Roskilde søndag den 4. februar 2018.
Modtageren af Kreds 2-prisen, journalist Lise Ravnkilde, er kvinden bag bogen om “Lovestormen fra Lolland-Falster”, som hun har udgivet på eget forslag og gennem crowdfunding fået solgt en del af på forhånd. Guldborgsund Kommune har købt en del af oplaget for at bruge bogen som en gave, og på Lolland-Falster har bogen solgt rigtig godt, enkelte andre steder i landet såmænd også.

Viser vejen for andre
– Bogen er ikke en del af stormen, men en beskrivelse af de tanker, overvejelser og kritik og konklusioner bag Lovestormen, og det kan vi alle blive klogere på.  Lise har i sit arbejde i sit lokalområde udvist et enestående engagement og brugt sine faglige kompetencer til at gøre en indsats, der viser vejen for andre mennesker, for at citere fra fundatsen for kreds 2-prisen, sagde Jette Hvidtfeldt. Hun fremhævede, at Lise Ravnkilde tidligere havde udgivet en bog, “Et stort hjerte er ikke nok” om plejefamiliers arbejde og udfordringer, som også lever fuldt ud op til fundatsordene, men dog ikke er begrundelsen for kredsprisen denne gang.

– Lovestormen er en nøgtern beskrivelse, et gedigent journalistisk håndværk, og den slutter i øvrigt med at pointere, at de mange ønsker og planer, Lovestormen har rejst, kun kan gennemføres, hvis tilstrækkeligt mange vil være med og at der kan rejses fondsmidler til at arbejdet kan videreføres. Det er med taknemmelig og glæde, vi overrækker dig prisen, tillykke, sagde Jette Hvidtfeldt.

Efter overrækkelse af prisen, med tilhørende gavekort, blomster mv. gav Lise Ravnkilde et kort oplæg om sit arbejde med bogen.

– I TV2s serie “På røven i Nakskov” fremhævede i hvert fald traileren Nakskov som et sted for folk med lav levetid og dårlige tænder og i det hele taget et meget deprimerende og entydigt negativt billede af egnen. Det fik det stærke kvindenetværk, som findes på Lolland i aktion, og med Tine Vinther Clausen og Kirsten Sydendal som hovedinitiativtagere etablerede de et modstykke, en #lollandfalsterlovestorm på Facebook, ud fra filosofien fra de gamle hippiemetoder om at give kærlighed frem for at brokke sig, fortalte Lise Ravnkilde.

Ideen gik blandt andet ud på at lægge gode, positive historier ud, når tv-udsendelserne blev sendt, fordi vi er trætte af at blive talt ned til. Vi er nemlig faktisk ganske mange, som godt kan lide at bo her. Jeg er selv fra Herlev, boede på Nørrebro og valgte med min mand i 1990 at flytte til Falster, fordi vi gerne ville, så nogle muligheder, og fordi det er et fantastisk sted. Lolland er ofte i medierne, som regel for det negative, fordi det ligger tilpas tæt på hovedstaden til, at medierne kommer her og laver nogle indslag.

– Derfor valgte jeg på mit eget forlag, Ravensource, at skrive en god historie om en god historie om mange gode historier. Det startede med et antal længere samtaler og interviews med Kirsten Sydendal og de andre kvinder i kvindenetværket. Mange ville rigtig gerne tale med mig – og mit fokus var, “hvorfor lykkedes det her?”, fortalte Lise Ravnkilde, der tidligere har arbejdet som freelancer.

Hun hyrede selv grafiker og redaktør for bogen og fik lov at bruge de billeder, hun ville fra Lovestorm-Facebooksiden, men betalte en kunstner for sine egne billeder af Dodekalitten, de store stenstøtter i Nykøbing F.

 

Tekst: Peter Haugaard
Foto: Line Frederiksen