Kommunalvalget er det vigtigste

IMG_1135_Kommunalvalg-er-vigtigtI virkeligheden er det urimeligt, når der er færre, der stemmer ved et kommunalvalg end ved et folketingsvalg.  For valget af kommunalbestyrelser har langt større indflydelse på vort daglige liv end nogen af de andre valg, vi deltager i – både folketingsvalg og valg til Europa-Parlamentet.

Sådan lød et af budskaberne fra kommunalforsker og forskningschef ved DJH  Roger Buch, da han onsdag aften klædte medlemmer af Kreds 2 på til efterårets kommunalvalg.

Et af hans meget kontant råd til journalister, der skal dække den kommende valgkamp og selve valget, gik ud på at opfatte kommunalvalget som andet og (meget) mere end en landspolitisk strømpil. Virkningen går den anden vej – de landspolitiske ændringer påvirker de kommunalpolitiske ændringer og ikke omvendt.

IMG_1395_StauningEt andet råd gik ud på at se på andet end de partimæssige slagsmål og f.eks. se på de geografiske modsætninger – land/by og byerne imellem inden for de nye storkommuner med flere gamle hovedbyer.

Roger Buch sagde, at der er fire vigtige P’er at lægge mærke til, når man skal vurdere, hvem der vil få mange stemmer ved kommunalvalget:

  • Personer
  • Politik
  • Penge og
  • Partisoldater (dvs. frivillige hjælpere).

Han sagde også, at der er stor forskel på de kampagnemidler, der virker ved folketingsvalg og ved kommunalvalg. F.eks. betyder de personlige plakater meget. Og det er ikke noget nyt, sagde han og henviste til den socialdemokratiske valgplakat “Stauning eller Kaos”, der var et vigtigt kampmiddel ved folketingsvalget i 1935.

IMG_1384_studieMødet med Roger Buch foregik på DR Sjællands bygning i Næstved. Og mens vi talte om valget, kørte nyhedsmaskinen i studiet ovenover.

 

Foto: Line Frederiksen og Mathilde Nordenlund