I Europa-Parlamentet den 28. november 2018 - på talerstolen Lars Løkke Rasmussen. Foto: Elmer Madsen.

Rapport fra EU’s maskinrum

Studietur til Bruxelles i november 2018

Det bliver et mere polariseret Europa-Parlament, vi får efter næste parlamentsvalg. De gamle partier vil blive svækket, mens fløjpartierne på begge sider vil vinde frem. Det var flere af oplægsholderne enige om, da Kreds 2 besøgte Europa-Parlamentet i den sidste uge af november.

Hvad det så bliver for et parlament, var der ingen af oplægsholderne, der havde et entydigt bud på – af indlysende grunde. Men meget anderledes bliver det.

Europa bliver også anderledes, hvis Storbritannien forlader EU med et nej til den foreslåede overgangsordning den 29. marts 2019. Danmark vil f.eks. miste en uhindret adgang til et marked for sine landbrugsvarer. Men de største forandringer vil briterne selv opleve, når de kommer til at stå uden for fællesskabet, var oplægsholderne enige om.

Det europæiske finanscentrum vil formentlig være nødt til at flytte fra London til dér, hvor man kan følge med i, hvad der sker, og have indflydelse på det. Bilindustrien vil formentlig også flytte til kontinentet, hvor der ikke er de samme hindringer i form af toldgrænser for komponenternes rejsen frem og tilbage mellem lande og verdensdele.

Flere gange sammenlignede oplægsholdere situationen i 1992, da en dansk folkeafstemning sagde ”nej til unionen”, med Storbritanniens beslutning om at forlade EU, da vælgerne i 2016 stemte for Brexit. I 1992 gik de danske politikere straks i gang med at finde ud, hvad vi så skulle gøre. Det endte med de fire danske forbehold, som blev accepteret af de andre lande.

Storbritannien har ikke gjort sig tilsvarende tanker, men blot krævet at komme ud af EU og samtidig beholde adgangen til EU-markedet og stort set alle de fordele, landet har haft af EU-medlemskabet. Det er krav, der er helt urealistiske, fordi ingen af de andre landes regeringer ville kunne forsvare en sådan gavebod over for deres vælgere. Flere af oplægsholderne talte også om nødvendigheden af et europæisk sammenhold i en verden, der domineres af Putin, Trump og Kina.

17 Kreds 2-medlemmer fik gennem en stribe oplæg i Kommission, Parlamentet, Ministerrådet og den danske EU-Repræsentation et grundigt overblik over situationen nu og i fremtiden i EU. Deltagerne blev klogere på konkurrencepolitik, regionalpolitik og udlændingepolitik og hørte fra en dansk kollega, hvordan det er at arbejde i Bruxelles.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen havde valgt at holde tale i Europa-Parlamentet den dag, Kreds 2 sad på tilhørerpladserne. Jens Rohde, radikalt medlem af parlamentet, men tidligere Venstre-medlem, forberedte forinden kreds-medlemmerne på de kritikpunkter, han fremførte over for sin tidligere partifælle.

Christel Schaldemose, S, orienterede oplagt om sit arbejde for forbruger- og miljøbeskyttelse, og Bendt Bendtsen, kons., fortalte meget underholdende om arbejdet i Europa-Parlamentet.

Besøget i EU’s maskinrum var i det hele taget meget givende. Oplægsholderne sørgede for, at det ikke var tørt og kedeligt. Formålet med turen blev således opfyldt. Hensigten var nemlig at klæde deltagerne på til den kommende valgkamp til Europa-Parlamentet og de udfordringer, Brexit kan betyde for det danske samfund samt at give mere viden om bl.a. regionalpolitikken.